Behalve een afweging op grond van wetgeving of bedrijfseconomische motieven, bestaan ook andere redenen voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.
Een duurzaam gebouw behoudt of vergroot haar (balans-)waarde, is beter verhuurbaar, vaak tegen een hoger tarief. Voor duurzaamheidsmaatregelen bestaan aantrekkelijke financieringsvormen (rentekorting), naast fiscale stimulering (Energie Investeringsaftrek EIA) en subsidies (ISDE, SDE+).
Een duurzaam gebouw met een gezond en comfortabel binnenklimaat vergroot de werktevredenheid en arbeidsproductiviteit van de gebruikers.
Een vastgoedportefeuille waarvan de duurzaamheid is beloond met certificaten als BREEAM-NL, LEED of GPR-Gebouw is aantrekkelijker voor beleggers.
Het verbeteren van de energie efficiëntie van de bestaande gebouwvoorraad is een onvermijdelijk gevolg van veranderende wetgeving en van financieringseisen. Gebouwen die niet meer voldoen aan wettelijke regels en duurzaamheidseisen van financiers en beleggers komen vroeg of laat leeg te staan. Door slechte energieprestaties dreigt waardeverlies van vastgoedportefeuilles. Een situatie van ‘wal keert schip’, waar banken als ABN AMRO en ING nu al op voorsorteren.
Duurzaamheid loont en voor verbeteringen die zichzelf terugverdienen is financiering vaak goed mogelijk. Ook in samenspraak met de gebruiker van het gebouw is veel mogelijk, o.a. door gebruik te maken van Green Lease contracten voor het opheffen van de split incentive. Voorts kan met uitvoerende partijen als de installateur voor het onderhoud, een energieprestatiecontract gemaakt worden, of, bij renovatie, zelfs een ESCo (energy service company) worden ingericht. Hiernaast zijn in de markt facilitators actief, die vastgoedeigenaren helpen met het planmatig verduurzamen van de gebouwen.
Meld u aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste Energieneutrale nieuwtjes